Curatele bewind en mentorschap

Curatele, beschermingsbewind en mentorschap zijn verschillende maatregelen om mensen te beschermen die zelf niet goed beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie.

Curatele is de meest vergaande vorm van ‘bescherming’. Het gaat dan om mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet meer kunnen regelen. Er wordt een curator benoemd die alle beslissingen voor de onder curatele gestelde neemt. De onder curatele gestelde is niet langer handelingsbekwaam.

Een bewindvoerder kan door de kantonrechter worden aangesteld voor mensen die hun financiële zaken niet langer kunnen regelen. De bewindvoerder beheert het geld en de goederen van de betrokkene.

Een mentor wordt door de kantonrechter aangesteld voor mensen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen, men kan dan denken aan verzorging, verpleging en begeleiding.

Bij vragen over bovengenoemde vormen kunt u terecht bij één van onze advocaten. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken