Drones: op afstand bestuurbare, onbemande luchtvaartuigen. Ze zijn inmiddels in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en worden voor uiteenlopende doelen gebruikt. In oorlogsgebieden, voor cartografie en tijdens de spectaculaire openingsshow van de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Maar wat vindt u van een drone boven uw achtertuin of voor uw slaapkamerraam? Drones kunnen uitgerust zijn met scala aan technische snufjes, zoals camera’s, microfoons, sensoren, radars, et cetera. Hoe zit het dan met uw privacy?
De zaak: een drone voor je raam
Een jongeman uit de omgeving van Apeldoorn maakte korte metten met de drone van zijn buurjongen die regelmatig over het perceel van de jongeman en zijn ouders vloog. Hij schoot de drone uit de lucht met behulp van een luchtbuks. De relatie tussen deze buren was al enkele jaren bekoeld en de jongeman was van mening dat zijn buurjongen een onrechtmatige inbreuk op de privacy van het gezin maakte door met de drone boven hun perceel te vliegen. De buurjongen stelde evenwel binnen de kaders van de bestaande regelgeving (waaronder de Regeling Modelvliegen) te hebben gehandeld.
“In de privésfeer van de eigen woning mag de bewoner absolute eerbiediging van zijn privacy verwachten”
Het oordeel
De kantonrechter Apeldoorn oordeelde dat het vliegen met een drone, op een manier waarop de drone via een camera beelden kan maken van wat zich in de woning van een ander afspeelt, niet mag.[1] In de privésfeer van de eigen woning mag de bewoner absolute eerbiediging van zijn privacy verwachten. Of de camera ‘aan’ staat, maakt geen verschil. Het feit dat de camera aanwezig is en dat onzeker is of deze gebruikt wordt of zal worden, zorgt voor een gevoel van onvrijheid die men in de eigen woning niet hoort te voelen.
Hoe zit dat dan buiten de eigen woning? Ook daar zal het (mogelijk) filmen een inbreuk op de privacy opleveren wanneer de drone vliegt boven privéterrein waar de bewoner onder normale omstandigheden (zonder gebruik van een drone) geen toegang van of zicht door derden hoeft te verwachten.
In dit geval woonden beide buren in vrijstaande woningen, op ruime percelen in een landelijke omgeving. De jongeman en zijn ouders hoefden normaal gesproken dus geen toegang van of zicht door derden te verwachten in en rondom hun woning. De buurjongen mocht zijn drone dus niet laten vliegen boven het perceel van de jongeman en zijn ouders.
De drone neerhalen?
Het uit de lucht schieten van zo’n drone mag niet. Ook al is het vliegen met een drone boven een woning onrechtmatig. De correcte manier om onrechtmatig droneverkeer te stoppen, is via een kort geding in de rechtbank of de wijkagent.
Heeft u met zo’n situatie te maken of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op!
[1] ECLI:NL:RBGEL:2016:7155 en ECLI:NL:RBGEL:2017:2663.