Droomwoning gevonden? Pas op voor de contractuele boete

De huizenmarkt zit in de lift en daardoor neemt de druk op de koper toe om snel een bod uit te brengen. Kan de koper echter de financiering niet rond krijgen dan kan het zo zijn dat hij of zij een contractuele boete moet betalen. Die contractuele boete wordt vaak standaard opgenomen in veel koopovereenkomsten. U kunt echter voorkomen dat u die contractuele boete moet betalen.

De huizenmarkt

Met geen goed fatsoen is voor bijvoorbeeld een werkend stel nog een woning te vinden. Als je droomwoning op Funda verschijnt, dan heeft makelaar het liefst dat je diezelfde dag of de volgende dag langskomt om de woning te bezichtigen en het liefst nog, de woning direct te kopen. Lukt het niet om snel even vrij te regelen dan heb je pech, vis je achter het net en kun op zoek naar je volgende droomwoning.

Kun je wel tijdig op de bezichtiging verschijnen, dan volgt de tweede horde; de snelheid waarmee je een bod moet uitbrengen. Meerdere kijkers, meerdere biedingen. Bieden onder of rond de vraagprijs is sowieso not done. De twijfel en spanning slaat toe en voor je het weet breng je puur uit frustratie een bod uit; om er maar van af te zijn en om die woning coûte que coûte te bemachtigen.

Gevolg van dit alles is dus dat potentiële kopers bieden zonder goed over de gevolgen na te denken. Komt de koopovereenkomst voor de woning tot stand dan geeft de wet slechts drie dagen om de koopovereenkomst te ontbinden.

Tijdig financieren

Lukt het niet om de financiering te verkrijgen en wordt ook de koopovereenkomst niet tijdig ontbonden, dan heb je als koper flinke problemen. Bijna ieder NVM-koopcontract bevat een bepaling waarin staat dat een contractuele boete verschuldigd is als de koper de koopovereenkomst niet kan nakomen. Die boetes zijn niet mals, meestal zo’n 10% van de koopprijs. Dat komt bij een koopwoning van tweehonderdduizend euro uit op twintig duizend euro boete.

Bezint eer ge begint

Bij de rechter van de rechtbank Amsterdam werd een vrouw gedagvaard om ook zo’n contractuele boete te voldoen. De vrouw zag op het laatst af van de koop van de woning en moest op grond daarvan een flinke boete voldoen. De rechter boog zich over de mogelijkheid om de boete te matigen en deed dat uiteindelijk ook.

Wat is de moraal van dit verhaal? Realiseer dat het kopen van een woning niet zonder risico is en dat het duur kan uitpakken als je de woning toch niet wilt of kunt kopen. Wilt u dat voorkomen? Dan zult u tijdig en op juiste wijze moeten ontbinden.

Heeft u een juridisch conflict met een verkoper, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag bij.